moestuin , ideas for pasen
22 maart 2013
Oh dear
The neighbours are blocking of our beautiful open gardens, last time when Jacques and Lavinia did it I went hysterical for a week, now I have learnt to accept but it is sad the beautiful Keur tuinen are becoming suburbia, with fences .This time less high but the feeling of space is going. Like the world it is becoming smaller and smaller, ruined by man, oh for South Africa and wide open spaces However maybe that wall will be good for my tomatoes! Irish / English humour.
Verscholen schoonheid op de grachten Achter de monumentale grachtenpanden liggen unieke tuinen, de keurtuinen. Oases van rust en een paradijs voor vogels. Deze verscholen schoonheid behoort tot het oudste cultureel erfgoed van Amsterdam. In de keurtuinen staan meer dan tachtig monumentale bomen, waarvan de meesten ouder zijn dan honderd jaar. Al in de zeventiende eeuw waren er wettelijke bebouwingsregels – keuren - voor de tuinen. Deze regels zijn nog steeds van kracht en bepalen dat de keurtuinen alleen ingericht mogen worden als tuin. Ander gebruik is niet toegestaan.
De meeste bezitters zijn trots op hun keurtuin en onderhouden hem zorgvuldig. Zij scharen zich achter de eigenaren van grachtenpanden uit vorige eeuwen die er een eer instelden om hun keurtuinen mooier dan mooi te maken. Toch zijn er eigenaren die geen oog hebben voor het cultureel erfgoed en de keurtuin liever betegelen of er een zwembad, parkeerplaats, horecavoorziening willen aanleggen. Zij realiseren zich niet dat de keurtuinen het meer dan waard zijn om te behouden. Niet alleen vanwege de schoonheid en de rijkdom aan bomen en planten, maar ook de binnenstad van Amsterdam leefbaar te houden voor de huidige generatie en volgende generaties. Amen
To be creative and forget our sadness of bygone days Jen and I are starting
Herengracht Even Coffee.
(like: "take a minute for coffee" and "what the HEC!")quote Nico Koers
at the coffe house on the corner the first Wednesday of the month 9.30 am.
Further good news Pattys Wagon is home in Broek en Waterland
we leave 20 th April
A couple of recipes for Pasen
Torte Pasqualina
Hartige paastaart met filodeeg
Ingrediënten:
500 g snijbiet gewassen, kan ook met spinazie
3 artisjokken bodems(indien verkrijgbaar, verse artisjokken)
8 el olijfolie
6 -8 eieren
90 g verse parmazaanse kaas
220 g verse ricotta
2 el marjolein
2 el gehakte borage (komkommerkruid) of kervil of dragon
zout en vers gemalen peper
wat grof zeezout
6 groter vellen filodeeg van de Turkse winkel anders plakken aan elkaar plakken
Bereiding:
1. Kook de snijbiet en pers goed om al de voccht te verwijderen. otherwise you get a wet bottom.
2. Trim de artisjokken en verwijder de hooi, snij de bodems in plakjes
3. Bak de artisjokken tot goudbruin en daarna de snijbiet in de olijfolie
4. Meng met de parmezaanse kaas, ricotta en kruiden .Breng op smaak met zout en peper
5. Verwarm de oven voor op 180°C
6. Bestrijk 3 van de vellen filodeeg met wat olijfolie en leg 3 vellen boven op elkaar
7. Bekleed een diepe ingevet bakvorm approx 24 – 28 cms cms met de filo
8. Lepel de vulling hierin
9. Maak in de vulling wat kuiltjes
10. Breek de eieren in de kuiltjes
11. Bestrijk de rest of de vellen met olijfolie en leg boven elkaar, Leg de filo over de vulling ,snijd wat extra deeg eraf
12. Bestrijk met wat ei en bestrooi met wat grof zeezout
13. Bak in de oven gedurende 25 minuten tot goud bruin
Parmigiani di Melanzane (layers of aubergine)
Ingrediënten:
I large aubergine cut in slices
Olive oil for grilling
Fine sea salt
Black pepper from the mill
3 tomatoes
parsley, thyme
fresh basilicum
1 - 2 balls of good creamy mozzarella
50 g parmesan cheese or more !!!
Method:
1. I grilled the aubergine on a hot dry grill pan, adding a little oil towards the end of grilling. At which time I added salt and freshly ground pepper
2. I made a tomato sauce using 3 large tomatoes, cut in half and pressed flat with the palm of the hands, placed in a small pan and covered with a little water, parsley stalks and thyme for flavour then slowly allow to simmer breaking up the tomato with a wooden spoon , puree or just sieve. Season to taste
3. Cut the mozzarella in slices, large slices in half!!!
4. The rest is obvious I think.
Lay slices of aubergine with a leaf basilicum a slice of mozzarella and a sprinkling of parmesan in a dish until all is used, pour over the sauce and sprinkle on the remaining cheese bake in the oven 180 until bubbling
I served this with slices of toasted Pain de Campagne rubbed with a clove of garlic as a sort of bruschetta .
A simple feast.
Als die regels nog steeds gelden zou het toch niet mogelijk moeten zijn dat bewoners het cultureel erfgoed vernachelen. Het zou vreselijk zijn als die prachtige keurtuinen door dit soort praktijken zullen verdwijnen!
Ik ga voor de aubergine deze Pasen. lekker idee, een soort zwarte Caprese? xxx
de aubergines ga ik zeker maken met Pasen !!!!
Wat een ........buren,hoe kun je zo iets moois verzieken ...
love fiel
Heerlijke recepten weer van je.
Dat tuinen-verhaal...bloody shame.
Bel je morgen, overmorgen etc.!
Liefs
Georges